Články a rozhovory

Img 5277

V Olšanech byla zahájena nová sezona

5. 5. 2024

O uplynulém víkendu odstartovala nová sezona ve slalomu minikár. Na trati v jihomoravských Olšanech se bojovalo o body ve dvou soutěžích. Evropském poháru a Poháru České republiky.

Bezmála devět desítek závodníků z České republiky a Slovenska přijelo na Moravu v sobotu. První ze čtyř evropských závodů doprovázelo pěkné jarní počasí. Ve spojení s tradičně skvěle zorganizovanými olšanskými závody šlo o velmi příjemný start letošního soutěžního ročníku. Skvělá byla i forma mladoboleslavského Adama Melši, který v nejmladší kategorii M1 s výrazným náskokem porazil svou klubovou kolegyni Veroniku Červenou. Za ní přesně o půl sekundy zaostala Beata Jarolímová z východočeského RacingArt Teamu Peklo.

Její týmový kolega Jan Melša ovládl pro změnu kategorii M2, který zvítězil před Matejem Obertou ze Strečna a Adamem Mičíkem z Mladé Boleslavi. Slovenští jezdci měli zastoupení na stupních vítězů i v kategorii M3. Na nejvyšší pozici vystoupal Obertův starší bratr Michal, třetí skončil košický Matúš Čarný. Mezi oba slovenské jezdce se vklínil Petr Novotný z Litoměřic.

Ve dvou nejstarších kategoriích už dominovali zástupci České republiky. V M4 zvítězil Jan Jůda z Velešína, druhá dojela se ztrátou pěti setin sekundy obhájkyně loňského evropského prvenství Michaela Kučerová z Hluboček, třetí místo pak putuje do Mladé Boleslavi díky Vojtěchu Podlipskému. Nejstarší kategorii M5 vyhrál Stanislav Syrový z Albrechtic před Radkem Černým z Doks a mladoboleslavským Janem Šimůnkem.

Nedělní závod byl úvodním podnikem dvanáctidílného seriálu Poháru České republiky. V kategorii M1 se pořadí na prvních dvou místech oproti sobotě nezměnilo. Adam Melša porazil Veroniku Červenou, byť ne už tak velkým náskokem jako předchozí den. Třetí příčku vybojoval pro litoměřické barvy Jiří Vavruška. I kategorie M2 měla stejného vítěze. Druhý Mičík s třetím Obertou si oproti sobotě prohodili pozice a oba tak můžou z Olšan jistě odjíždět spokojeni.

I Michal Oberta zopakoval svůj triumf i druhý závodní den. V kategorii M3 ho na stupních vítězů doplnili litoměřický Petr Novotný a Tomáš Bohačík z Hluboček. Ve čtyřkách oplatila ze soboty Michaela Kučerová Janu Jůdovi. Na pódiu je tentokrát doplnil Jihomoravan František Blažíček. Mezi dospělými kraloval opět Stanislav Syrový. Neuvěřitelně těsný souboj svedl se svými pronásledovateli. Martina Pařízka z Litoměřic porazil o pouhou setinu sekundy a třetího Tomáše Bodinka z Hluboček o setiny tři.

Krásné sportovní souboje byly k vidění po celý závodní víkend. Pohodová atmosféra, která každoročně v Olšanech panuje, tak byla jen třešničkou na dortu úvodního setkání minikáristů v letošním roce. Za dva týdny závody pokračují a stěhují se do okolí Mladé Boleslavi. V Dolním Cetně odstartuje Mistrovství České republiky, v Plužné pak bude pokračovat český pohár.

Foto na pozadí: Michal Šimůnek