Články a rozhovory

Tři kategorie znají po víkendu své mistry. Slaví Červený, Jůda a Hynek.

3. 9. 2023

V sobotu se v Polici nad Metují konalo třetí kolo Mistrovství České republiky. Nejvýhodnější výchozí pozici měl před závodem Stanislav Červený z kategorie M1, který svůj mečbol podle očekávání proměnil. Vzhledem k absenci obhájce Jana Španěla se po svém vítězství může z titulu v kategorii M4 radovat i Jan Jůda. Sobotní závod ovládl v nejstarší kategorii také Lukáš Hynek. Jelikož jeho nejbližší pronásledovatelé se ve výsledkové listině tentokrát nepohybovali na předních příčkách, může rovněž severomoravský jezdec slavit s předstihem svůj rekordní dvanáctý titul.

Kategorie M1 letos ještě nepoznala jiného vítěze než Stanislava Červeného. Dvě vítězství si připsal i ve východních Čechách a pokračuje ve své spanilé jízdě letošní sezonou. Nejlepší trojici posledních dní v nejmladší kategorii doplňují mladoboleslavští Adam Melša a Vojtěch Vojík. Po úspěšných jihočeských závodech se na stupně vítězů postavili i tentokrát. V mistrovském závodě byl druhý Vojík a třetí Melša, v neděli si pořadí prohodili.

V kategorii M2 má skvělou formu litoměřická závodnice Karolína Novotná. Sobotní závod ovládla a, přestože vzhledem k absenci v Olšanech nefiguruje v průběžném pořadí, má před posledním kolem nejlepší výchozí pozici. V sobotu za ní o tři desetiny sekundy na součtu zaostal a druhé místo vybojoval Jan Melša. Třetí byl Adam Mičík, který si stejné umístění zopakoval i v neděli. Na druhé pozici byl tentokrát jiný zástupce rodu Melšů, Petr a jeho bratranec Jan si dojel pro pohárové vítězství.

Kuriózní situace nastala v mistrovském závodě v kategorii M3. Závod měla solidně rozjetý Tereza Čapková. Byť připočítávala ve druhé závodní jízdě dva trestné body, měla před třetí jízdou velkou naději na dobrý výsledek, který by v boji o titul potřebovala. Do třetí jízdy však nestihla nastoupit, a tak před sebe pustila oba bratry Zvířecí, prvního Adama a třetího Matyáše, a druhého Petra Novotného. Oba středočeští bratři tak před posledním kolem dělí průběžné první místo s malým náskokem právě na Čapkovou. Velké naděje na zisk titulu má i Novotný. Boj o pozici šampiona bude v této kategorii ještě neobyčejně zajímavý. Mladoboleslavská závodnice si spravila chuť v neděli, kdy za sebou s přehledem nechala Novotného a Matyáše Zvířecího.

Druhé poloviny sezony se zatím neúčastní obhájce titulu v kategorii M4 Jan Španěl, který vzhledem k dosavadním výsledkům byl jedním z největších favoritů i letos. Obrazně řečeno tak umetl cestičku velešínskému Janu Jůdovi. Ten si samozřejmě titul vybojoval především svými vynikajícími výsledky. Ať už poslední závod dopadne jakkoli, v boji o nejprestižnější domácí trofej už nemůže být předstižen. A to i přesto, že mu v sobotu na paty výrazně šlapal Jihomoravan František Blažíček. Se třetím místem je jistě spokojena Anežka Slavíková, pro kterou to je první letošní pódium. Nedělního závodu se novopečený mistr neúčastnil a tak se na stupně vítězů postavili Blažíček, Tomáš Dvořáček z Libře a Martin Lochman závodící za Mladou Boleslav.

Lukáš Hynek, obhájce titulu a v této statistice nejúspěšnější minikárista historie, měl před sobotním závodem na svém kontě dvě druhá místa. Pozice, která působila poměrně nenápadně. Jelikož se mu ale podařilo v Polici nad Metují zvítězit a jeho pronásledovatelé, kteří vyhráli předchozí dva republikové závody, získali tentokrát jen čtvrté, respektive šesté místo, je jisté, že ani letos ho v celkovém pořadí již nikdo nepřeskočí. Zcela jistě se to nemůže podařit ani v sobotu druhému Petru Zvířecímu, kterému na vítěze chyběly dvě desetiny sekundy na součtu, a třetímu Petru Melšovi. Pro Hynka je tento titul třetí v řadě. Svou dominanci potvrdil i v rámci nedělního Poháru České republiky. Tentokrát ho na stupních vítězů doplnili Petrové Melša a Uhlíř.

Po závodním víkendu v Polici nad Metují bude kolotoč minikárových závodů zůstávat ve východních Čechách. Za dva týdny se pojedou dva pohárové závody na legendárním Andrlově chlumu u Ústí nad Orlicí. Ani na závěr sezony se dění nebude stěhovat příliš daleko. Na přelomu září a října budou oba domácí seriály zakončeny dvojzávodem u Zábřehu.

Foto na pozadí: Michal Šimůnek