Články a rozhovory

Stanislav Červený vítězem Evropského poháru

5. 6. 2023

Suverénním způsobem dokráčel za mladoboleslavský klub závodící Stanislav Červený k vítězství v Evropském poháru. I ve třetím ze čtyř závodů tohoto seriálu porazil mladý liberecký jezdec všechny své soupeře a může se tak předčasně radovat z celkového prvenství v nejmladší kategorii.

Na trati v Mariánském Údolí pokračoval víkendový program závodem Evropského poháru za účasti bezmála stovky jezdců z České republiky i Slovenska. Ti bojovali v závodním systému A, ve kterém se do celkového výsledku počítá každému závodníkovi lepší čas ze dvou jízd. Možná i na tom vydělala v kategorii M3 třetí Beáta Jarolímová z RacingArt Teamu Peklo, které její druhá závodní jízda vyšla na výbornou a pro niž to byly vůbec první stupně vítězů v kariéře. Druhý za vítězným Červeným skončil jeho klubový parťák Adam Melša.

Skvělý víkend prožila na Moravě litoměřická Karolína Novotná. Po druhém místě ze soboty v neděli v Hlubočkách vyhrála kategorii M2. Místo si oproti sobotě vyměnila s rovněž severočeskou Eliškou Švajdovou. Třetí místo bere mladoboleslavský Jan Jagrik. Pro všechny tyto závodníky to byl první start v letošním Evropském poháru a tak před posledním závodem poměrně výrazně zamíchali pořadím na prvních příčkách.

Obdobná situace nastala v kategorii M3. V ní slaví pomyslný bratrský double libeřští Adam a Matyáš Zvířecí. Třetí místo pak odváží do Litoměřic Petr Novotný. I Jan Jůda z Velešína vstoupil v kategorii M4 nedělním vítězstvím do této sezony Evropského poháru a oddálil tak případné oslavy domácí Michaely Kučerové, která si ze slovenských závodů přivezla dvě vítězství. Žilinský Matúš Filip, který držel průběžné druhé místo v Hlubočkách nestartoval a tak jeho pozici přebral v závodě druhý František Blažíček z jižní Moravy. Třetí skončil Vojtěch Podlipský z Mladé Boleslavi.

V nejstarší kategorii měl před nedělním závodem nejlepší pozici rožnovský Martin Nevlud, který si ze závodů na Slovensku rovněž přivezl dvě vítězství. V mnohem silnější konkurenci moravských závodů však další vítězství nepřidal a bude muset bojovat i ve čtvrtém závodě. Vynikajícím výkonem ve své první závodní jízdě zvítězil opět středočeský Petr Zvířecí. Úspěchem je jistě i druhé místo Jana Šimůnka z Mladé Boleslavi, který o jedinou setinu sekundy porazil ve výborné formě závodícího Petra Šrámka, který si z Mariánského Údolí odváží dvě pódiová umístění.

Závody na trati, na které se před pětapadesáti lety jelo první mistrovství Československa, probíhaly za krásného, slunečného počasí. Letošní Evropský pohár bude uzavřen na konci června v Těrlicku.

Foto na pozadí: Michal Šimůnek