Články a rozhovory

První závodní víkend je minulostí

 

9. 5. 2023

V Olšanech na jižní Moravě byla zahájena nová minikárová sezona. Bezmála osm desítek závodníků přijelo bojovat o první letošní body do dvou republikových seriálů. Sobotní klání bylo zařazeno do Poháru České republiky a v neděli byl zahájen český šampionát.

V obou závodech potvrdil roli velkého favorita nejmladší kategorie M1 Stanislav Červený závodící za mladoboleslavský klub. O skutečnosti, že v tomto středočeském městě mají dlouhodobě kvalitní základnu mladých jezdců, svědčí fakt, že oba závodní dny obsadili jezdci z Mladé Boleslavi i ostatní pozice na stupních vítězů. Dvě druhá místa vybojoval Adam Melša, pohárovou bednu Veronika Červená a mistrovskou Rozálie Podlipská.

To v kategorii M2 byla situace o poznání pestřejší. V sobotu zazářila a prvních třicet bodů si připsala Bára Švajdová z Mimoně. Na stupních vítězů ji doplnila její sestřenice Eliška, jež druhou pozici vybojovala i v neděli, a Jan Melša závodící za východočeský RacingArt Team. Tomu se ovšem podařilo vyhrát nedělní závod a získat tak nejlepší pozici do dalších mistrovských klání. Třetí místo v neděli brala mladoboleslavská Adéla Píšová.

Kategorie M3 se stala kořistí středočeských minikáristů. Mistrovský double získali bratři Zvířecí z libeřského klubu doplněni mistrem republiky z loňské sezony z nižší věkové kategorie Tomášem Čapkem. Mladoboleslavský jezdec, který v poslední době slaví úspěchy i v mezinárodním rallycrossu, tak navazuje na skvělé výkony z minulého roku. V pohárovém závodě uzmul českým minikáristům vítězství Slovák Michal Oberta ze Strečna. Ten se však do průběžného pořadí poháru nezapočítává a tak si nejlepší pozice po prvním díle zajistili Matyáš Zvířecí s Terezou Čapkovou a Kristýnou Podlipskou.

Její bratr Vojtěch prožil úspěšný víkend v kategorii M4, když získal v sobotu druhé a v neděli třetí místo. Stejná umístění bere i velešínský Jan Jůda. Oba se ovšem museli sklonit před obhájcem titulu Janem Španělem, který i letos pokračuje v suverénních výkonech. Nejinak jsou na tom další severomoravští jezdci. Albrechtičtí Stanislav Syrový s Lukášem Hynkem brali v sobotu v nejstarší kategorii první respektive druhé místo a na stupních vítězů je doplnil třetí Martin Středa z Mladé Boleslavi. Stejný počin se mu povedl i v nedělním mistrovském závodě. Ani v něm nedosáhl obhájce titulu a nejúspěšnější minikárista historie na vítězství. O tři setiny sekundy na součtu dvou jízd prohrál se senzačním vítězem Tomášem Bodinkem z Hluboček, který se v kategorii M5 skvěle zabydlel a ukázal, že výkony a výsledky z konce minulé sezony nebyly náhodné.

První závodní víkend přinesl příjemné zjištění, že bude co sledovat a na co se těšit v průběhu celé letošní sezony. Ta pokračuje dvěma pohárovými závody v okolí Mladé Boleslavi za dva týdny.

Foto na pozadí: Michal Šimůnek