Články a rozhovory

Pohár České republiky pokračoval v jižních Čechách

29. 8. 2023

Jako každý rok na konci srpna i letos minikáristé zavítali na jih Čech. V sobotu se závodilo v Českém Krumlově a v neděli v Žalticích. V obou kláních jezdci bojovali o body do českého poháru. O víkendu s proměnlivým počasím se vesměs dařilo favoritům.

Jediným jezdcem letošní sezony, který stále ještě nenašel svého přemožitele, zůstává Stanislav Červený. Liberecký jezdec v barvách klubu z Mladé Boleslavi vyhrál zatím všechny závody a bylo by velké překvapení, kdyby se to do konce sezony změnilo. I oba jihočeské závody vyhrál suverén ve své kategorii M1 s obrovským náskokem na své klubové kolegy, v sobotu druhého a v neděli třetího Vojtěcha Vojíka, Adama Melšu, který obsadil v neděli druhou příčku a svou sestru Veroniku, která brala v Krumlově třetí pozici.

V kategorii M2 navázala na úspěšný závěr první části sezony litoměřická Karolína Novotná a zvítězila v obou víkendových závodech. V sobotu si svou třetí letošní pohárovou bednu zajistil druhým místem Adam Mičík. Třetí místo brala dosavadní vedoucí jezdkyně seriálu Eliška Švajdová ze severních Čech. Ve vedení poháru zůstává i díky nedění druhé příčce, kterou ukořistila před třetím, mladoboleslavským Janem Jagrikem.

Svého prvního vítězství v letošní sezoně se v kategorii M3 dočkal bratr vítězky z „dvojek“ Petr Novotný. Paradoxem je, že ač jeho premiérová výhra přišla až ve druhé půlce sezony, litoměřický závodník je vedoucím jezdcem domácího šampionátu a tak bude určitě chtít svou dobrou formu potvrdit i příští týden v mistrovském závodě. V Českém Krumlově zvítězil před mladoboleslavskými jezdci Terezou Čapkovou a Tomášem Starým. Tomu se podařilo vyhrát druhý den v Žalticích a na stupních vítězů ho doplnila stejná jména jako v sobotu. Druhý Novotný a třetí Čapková.

Kategorii M4 ovládl v krumlovském závodě Jihomoravan František Blažíček, když za sebou nechal Středočechy Adama Středu a Tomáše Dvořáčka. V Žalticích Blažíček ani Středa nestartovali a tak vítězství mohl slavit domácí Jan Juda. Druhá příčka zbyla na Dvořáčka a pro třetí místo si dojel boleslavský Martin Lochman.

Malebné město na Vltavě vidělo první letošní pohárový triumf úřadujícího šampiona kategorie M5 Lukáše Hynka z Albrechtic. Druhá příčka v Krumlově patřila mladoboleslavskému Petru Melšovi, který se tak vyhoupl na první místo průběžného pořadí a třetí skončil jeho klubový kolega Martin Středa. Ten prokázal stálost svých výkonů, zavzpomínal na lepší výsledky z úvodu sezony a pro třetí místo si dojel i v neděli. Na žaltické trati se z triumfu radoval domácí jezdec Marek Charvát, pro kterého to byl první start v letošním Poháru České republiky. Druhá příčka putuje na Moravu zásluhou Tomáše Bodinka.

Povedený víkend v jižních Čechách, který nezkazily ani rozmary počasí, byl úvodní zastávkou po letní pauze. Před námi jsou zbývající tři závodní víkendy letošní sezony. Hned ten příští v Polici nad Metují nabídne závod Mistrovství České republiky, ve kterém se už možná rozhodne o novém mistrovi kategorie M1, a jedenácté pokračování Poháru České republiky.

Foto na pozadí: Michal Šimůnek