Články a rozhovory

Michal Oberta Olšany 2024

Necelá stovka závodníků přijela do Hluboček na Evropský pohár. Dařilo se slovenským minikáristům.

2. 6. 2024

Vysokou účastí se mohly pochlubit víkendové závody v Mariánském Údolí. Minikáristé se sem přijeli utkat o body ve dvou soutěžích. V sobotu se jelo druhé kolo Evropského poháru, v neděli na něj navázalo třetí pokračování Poháru České republiky.

V Evropském poháru zazářili jezdci ze Slovenska. Ve třech nejmladších kategoriích ovládli závod právě naši východní sousedé. V kategorii M1 navázal na skvělé výsledky ze závěru loňské sezony vítěz Patrik Machán z Rohožníku. Zvítězil před Středočechem Adamem Melšou a Jihomoravanem Adamem Blažíčkem. Kategorii M2 vyhrál Matej Oberta ze Strečna. Druhé místo putuje rovněž do středních Čech díky Adamu Mičíkovi. Třetí pak na východ Čech zásluhou Jana Melši. Třetí slovenský triumf zajistil v kategorii M3 Obertův starší bratr Michal. S velkým náskokem porazil Petra Novotného z Litoměřic a domácího Tomáše Bohačíka.

První letošní start proměnil ve vítězství v kategorii M4 Jan Španěl závodící za rožnovský autoklub. Druhé místo zůstává na Moravě díky Františku Blažíčkovi. Třetí příčka patří mladoboleslavské závodnici Anežce Slavíkové. Domácí klub může slavit, protože nejstarší kategorii M5 vyhrál Tomáš Bodinek. Na stupních vítězů jej doplnili Petr Šrámek z východočeského RacingArt Teamu Peklo a Martin Středa z Mladé Boleslavi.

Nedělní závod měl jen o málo menší obsazení. Na trati, na které se před šedesáti šesti lety konalo první mistrovství Československa, bojovalo více něž devět desítek minikáristů. Adam Melša tentokrát dokázal v kategorii M1 zvítězit. Druhé místo si na Slovensko odváží Tomáš Piroha ze Strečna. Třetí příčku vybojovala Veronika Červená závodící v mladoboleslavských barvách. Kategorii M2 ovládla Karolína Novotná z Litoměřic s poměrně těsným náskokem na mladoboleslavské jezdce Jana Jagrika a Adama Mičíka.

Kategorie M3 se stala jedinou kategorií, kterou v obou dnech ovládli slovenští závodníci. Tentokrát se vítězem stal žilinský Dávid Belička. Druhý skončil opět Petr Novotný a třetí za středočeskou Libeř závodící Matyáš Zvířecí. Jeho bratr Adam dojel třetí v kategorii M4. Před ním zůstalo obsazení nezměněné. Vyhrál Jan Španěl před Františkem Blažíčkem. Zástupce rodiny Zvířecích se dostal na stupně vítězství i v kategorii M5. Petr, vítěz z Plužné, dojel v neděli druhý. Za ním se na třetí pozici umístil Jan Šimůnek z Mladé Boleslavi. Vyhrál opět fantastický Tomáš Bodinek a uzavřel tak velmi povedený víkend pro pořádající klub.

Minikárová sezona bude pokračovat za dva týdny v Libři. Na programu budou další dvě kola Poháru České republiky.

Foto na pozadí: Michal Šimůnek