Články a rozhovory

Mistrovství České republiky míří do Litoměřic

30. 6. 2023

Čtyřdílný seriál závodů domácího mistrovství ve slalomu minikár napíše svůj druhý díl již zítra v Hlinné u Litoměřic. Nejprudší trať, na které se v současnosti závodí, přivítá závodníky z celé republiky, kteří budou bojovat o cenné body do nejprestižnějšího šampionátu.

První závod se jel na začátku května v jihomoravských Olšanech, kam se sjelo přes osm desítek minikáristů. Naprostou dominanci tehdy předvedl v nejmladší kategorii M1 Stanislav Červený. Liberecký jezdec závodící za mladoboleslavský klub ještě v této sezoně nepoznal pachuť porážky a suverénně vládne své kategorii na všech frontách.

S velkým přehledem na jižní Moravě zvítězil i Východočech Jan Melša. Poté se mu totéž podařilo i ve dvou pohárových závodech, naposledy však na konci května v Plužné a tak určitě musíme v Litoměřicích počítat s Eliškou Švajdovou, v poslední době ve skvělé formě jezdící a na vedoucího závodníka tlačící se jezdkyní.

Přední příčky kategorie M3 jsou zatím středočeskou záležitostí. Na prvních dvou místech se nacházejí libeřští bratři Adam a Matyáš Zvířecí následováni mladoboleslavským Tomášem Čapkem. Vedoucí jezdec je zároveň obhájcem loňského titulu. Nejinak je tomu v kategorii M4, kde obhajuje a zatím vede Jan Španěl závodící za Rožnov pod Radhoštěm. Ten letos objíždí zpravidla jen ty destinace, ve kterých se kromě českého poháru jede i jeden z prestižnějších seriálů. V závodech, kterých se zúčastnil nebyl nikdy horší než třetí.

Kategorii M5 vyhrál v Olšanech po těsném souboji mladý a dravý Tomáš Bodinek z Hluboček před obhájcem titulu Lukášem Hynkem, který možná zatím letos zůstává trochu za očekáváním, byť poslední závod Evropského poháru minulý víkend ovládl. Úvodní závod Mistrovství republiky se úplně nevyvedl Petru Zvířecímu, který si ale jinak v této sezoně vede výborně v pohárových závodech. Do pořadí na předních příčkách bude jistě chtít promluvit také prozatím třetí Martin Středa podávající velmi vyrovnané výkony.

Na sobotní mistrovský závod naváže v Hlinné v neděli 8. kolo Poháru České republiky. Pořadatelsky se o oba závody postará litoměřický Klub minikár.

Foto na pozadí: Michal Šimůnek