Články a rozhovory

Minikárová sezona skončila. Známe všechny mistry i držitele Poháru.

1. 10. 2023

Poslední zářijový a první říjnový den strávili minikáristé v obci Nemile na Šumpersku. Na programu byla závěrečná dějství Mistrovství České republiky i českého poháru. Přestože v mnohých kategoriích bylo o celkových vítězích obou seriálů rozhodnuto, vysoká jezdecká účast naznačila, že bylo stále o co bojovat.

Kategorie M1 letos nepoznala jiného vítěze než Stanislava Červeného jezdícího za mladoboleslavský klub. Dominanci tohoto středočeského oddílu dokázali i další jeho jezdci. V obou soutěžích druhý Adam Melša,Vojtěch Vojík třetí v Poháru České republiky a Rozálie Podlipská v českém šampionátu.

Skvělou formu si do Nemile přivezl vamberecký Jan Melša, který v obou závodech zvítězil a stal se tak mistrem České republiky i držitelem národního poháru v kategorii M2. Na druhém a třetím místě obou seriálů skončily severočeské jezdkyně. Karolína Novotná a Eliška Švajdová.

Ani v kategorii M3 nebylo před zábřežskými závody rozhodnuto o titulu. Ten se podařilo díky vítězství v sobotním závodě ukořistit libeřskému Adamu Zvířecímu. Vicemistryní se stala mladoboleslavská Tereza Čapková. Třetí příčku slaví Adamův bratr Matyáš. V pohárovém klání zvítězil litoměřický Petr Novotný, který tak obsadil celkové druhé místo. Třetí je novopečený mistr Adam Zvířecí a vítězkou Poháru České republiky se stala Čapková.

Veleúspěšnou sezonu má za sebou velešínský Jan Jůda. Již s předstihem se mu podařilo zajistit si titul mistra republiky i pohárové prvenství. V Zábřehu formu dvěma umístěními na stupních vítězů potvrdil. Druhá místa v celkových pořadích vybojoval jihomoravský František Blažíček. Na pomyslnou bednu při slavnostním vyhlášení Mistrovství České republiky doprovodí svého bratra na třetím místě René Jůda. V Poháru bere konečné třetí místo vítěz posledního závodu sezony Tomáš Dvořáček z Libře.

V žádné kategorii nedominovali moravští závodníci tak, jako tomu bylo v kategorii M5. Již před závěrečným víkendem jistého mistra, rekordmana v počtu získaných titulů, Lukáše Hynka z Albrechtic doplní v nejlepší trojici jeho klubový kolega Stanislav Syrový na druhém místě a třetí Tomáš Bodinek z Hluboček. Ten dal zapomenout na zklamání z loňského závěrečného klání na trati u Zábřehu a zvítězil v dnešním, posledním závodě. Tím si zajistil třetí místo celkově i v Poháru České republiky. Celkově druhý skončil mladoboleslavský Petr Melša a největší pohár zvedne nad hlavu opět Lukáš Hynek.

Výborně zorganizované závody v Nemili udělaly povedenou tečku za letošní sezonou. V ní se odjelo dvaadvacet závodů a byla opět bohatá na krásné sportovní okamžiky.

Foto na pozadí: Michal Šimůnek