Články a rozhovory

Michaela Kučerová a Martin Nevlud vyhráli Evropský pohár

25. 6. 2023

Svým čtvrtým závodem byl v sobotu v Těrlicku zakončen letošní ročník Evropského poháru ve slalomu minikár. V seriálu, ve kterém už měl dříve zajištěné vítězství Stanislav Červený, uspěli i další čeští jezdci. Ve dvou nejstarších kategoriích slaví prvenství Michaela Kučerová z Hluboček a Martin Nevlud z Rožnova pod Radhoštěm.

Do Těšínského Slezska se sjelo přes padesát závodníků, aby zabojovali o poslední body do mezinárodního poháru. V nejmladší kategorii M1, kterou ovládl zmíněný Červený, odpovídá celkové pořadí na prvních třech místech pořadí v sobotním závodě. Za libereckým jezdcem závodícím za Mladou Boleslav se na pódium postavili druhý Juraj Kalanka ze Žiliny a třetí Červeného sestra Veronika.

V kategorii M2 v sobotu i celkově vyhrál Matej Oberta ze Strečna. Na druhém a třetím místě v závodě skončili bratranci Petr a Jan Melšovi. První z nich odjel v rámci Evropského poháru jen závody na českém území, druhý dokonce jen ten včerejší, tudíž nemohli výrazně promluvit do celkového pořadí. V něm za vítězným Obertou figurují na pódiových pozicích žilinští Kristina Kubová a Dominik Petrík.

Rovněž kategorie M3 byla převážně slovenskou záležitostí. V rodině Obertových mohou mít po sobotě velkou radost. Závod i Evropský pohár ovládl Michalův starší bratr Michal. Druhý v závodě a třetí celkově se umístil Tomáš Bohačík z Hluboček. Třetí místo v tentokrát slabě obsazené kategorii bral Richard Fašiang ze Žiliny. Celkové druhé místo udržel jeho klubový parťák, včera pátý Dávid Belička.

Výraznější českou stopu můžeme zaznamenat v kategorii M4. Závod vyhrál jihomoravský František Blažíček před rožnovským Janem Španělem a Michaelou Kučerovou z Hluboček. Ta i díky dvěma vítězstvím ze slovenských závodů slaví celkové prvenství v Evropském poháru. Druhý končí Blažíček a třetí pozice v konečném pořadí patří Matúši Filipovi ze Žiliny.

Překvapivě své teprve první vítězství v letošní sezoně získal úřadující mistr republiky v nejstarší kategorii M5 Lukáš Hynek. Kvůli neúčasti v polovině závodů seriálu mu to stačilo pouze na celkové čtvrté místo. To druhý Tomáš Bodinek končí na druhé pozici i celkově. Třetí v závodě dojel Hynkův klubový kolega z Albrechtic Stanislav Syrový. Sobotní šesté místo však zajistilo senzační celkové vítězství dosud vedoucímu Martinu Nevludovi.

Program v Těrlicku pokračuje nedělním závodem Poháru České republiky.

Foto na pozadí: Michal Šimůnek