Články a rozhovory

Double pro Albrechtice na závodech v Litoměřicích

2. 7. 2023

Dvě vítězství Stanislava Syrového a dvě druhá místa Lukáše Hynka si na severní Moravu odváží tito albrechtičtí jezdci. Totožných umístění dosáhli v obou víkendových závodech na trati v Hlinné u Litoměřic. V sobotu se bojovalo o body do Mistrovství České republiky a v neděli do českého poháru.

Podíváme-li se ovšem nejprve do nejmladší kategorie M1, musíme konstatovat, že ani v severních Čechách nenašel svého přemožitele letos suverénní Stanislav Červený, který tak nezadržitelně míří za tituly v obou celorepublikových soutěžích. V mistrovském závodě ho na stupních vítězů doplnila fantastickým druhým místem Beata Jarolímová z Racing Art Teamu Peklo a třetí příčkou domácí, stále se zlepšující, Jiří Vavruška. V neděli pokračoval ve vyrovnaných pohárových výsledcích druhý mladoboleslavský Adam Melša a pro své třetí pódium kariéry si dojel jeho klubový parťák Lucas Mohelský.

Domácí příznivci se můžou radovat při pohledu na výsledky kategorie M2. V obou víkendových závodech zvítězila po pauze se vracející Karolína Novotná. Dvě druhá místa slaví další Severočeška, Eliška Švajdová. V sobotním klání bral třetí místo Jan Melša z Racing Art Teamu Peklo, který se nedělního závodu nezůčastnil. V něm si připsal první letošní bednu mladoboleslavský Jan Jagrik.

V kategorii M3 si z Litoměřic odvážejí dvě vítězství sourozenci Čapkovi. Starší Tereza vyhrála v sobotu, mladší Tomáš v neděli. Povedený víkend rodiny Novotných podtrhl druhým místem v mistrovském a třetím v pohárovém závodě Karolínin bratr Petr. Třetí místo v sobotu ukořistil libeřský Matyáš Zvířecí. Vůbec první závod v letošní sezoně odjel další Středočech, Tomáš Starý z Mladé Boleslavi. A hned při premiérové účasti z toho bylo druhé místo v pohárovém závodě.

Ve startovní listině chyběl na severu Čech obhájce mistrovského titulu v kategorii M4 a dosud vedoucí závodník šampionátu, rožnovský Jan Španěl. Toho využil je dvěma vítězstvím Jan Jůda z Velešína. V této jihočeské rodině může být po litoměřickém víkendu také veselo. Dvě druhá místa si odváží Janův bratr René. Jůdovým se tedy povedl podobný kousek, jako severomoravským minikáristům v kategorii M5. Třetí místa ve čtyřkách brali Tomáš Dvořáček v sobotu a František Blažíček v neděli. O úspěšných jezdcích v nejstarší kategorii již byla řeč. Za oběma albrechtickými jezdci skončil v mistrovském klání domácí Martin Pařízek a pohárovou bednu uzavřel Petr Melša.

Minikárová sezona na českém území má za sebou svou první část. Během ní se odjely dva závody Mistrovství České republiky, dva závody Evropského poháru a osm dílů poháru českého. Teď čeká závodníky letní pauza. Ta bude ukončena víkendem v jižních Čechách na konci srpna. Závodit se bude v Českém Krumlově a Žalticích.

Foto na pozadí: Michal Šimůnek