Články a rozhovory

V Mladé Boleslavi se rozdělovaly pohárové body

22. 5. 2023

Dvěma závody pokračoval o víkendu Pohár České republiky na tratích v Dolním Cetně a Plužné. Body, o které závodníci bojovali, by se obrazně řečeno daly nazvat levnými. Při neúčasti většiny minikáristů z Moravy si za pěkného počasí mohli polepšit jezdci, kteří by v plném startovním poli měli cestu na vrchol složitější.

Nejvíce tato skutečnost byla viditelná ve dvou nejstarších kategoriích, kde je síla moravských jezdců viditelná nejvíce. V kategorii M5 se tak dvěma vítězstvími do vedení v poháru dostal Petr Zvířecí ze středních Čech. V průběžném pořadí si polepšili také další středočeští minikáristé, v sobotu druhý Petr Melša a třetí Václav Dvořáček a v neděli druhý Martin Středa. Závodník domácího klubu je po víkendu na druhém místě i průběžně. Za ním pomyslné stupně vítězů doplňuje v nedělním závodě třetí Petr Šrámek z východočeského Racing Art Teamu Peklo.

Rovněž v kategorii M4 se míchalo pořadím. Asi největší favorit Jan Španěl z rožnovského klubu dal svou neúčastí šanci svým pronásledovatelům. Do čela průběžného pořadí se tak dvěma výhrami probojoval velešínský Jan Jůda. Místo za ním bude minimálně dva týdny do svého domácího závodu držet jedna za dvou zástupců Moravy o tomto víkendu, v Dolním Cetně třetí Michaela Kučerová. V sobotu třetí a celkově naopak druhý je aktuálně mladoboleslavský Martin Lochman. V Plužné se letos poprvé představil jeho klubový kolega Adam Středa, který okamžitě zazářil druhým místem a ukázal, že i s ním se bude muset letos počítat. Třetí místo bral v neděli bratr vedoucího závodníka René Jůda.

Zaměříme-li se na kategorii nejmladších, M1, musíme konstatovat, že zde budou mít, alespoň v první části sezony suverénně navrch dva mladoboleslavští jezdci. Stanislav Červený, který letos zatím nenalezl přemožitele, a prozatím pokaždé druhý Adam Melša. Za nimi se ovšem odehrává boj o třetí příčku. K radosti pořadatelského klubu ji po tomto víkendu dělí domácí Vojtěch Vojík a Lukas Mohelský. Ten navíc vybojoval své první pódium v podobě třetího místa v nedělním závodě. V sobotu dosáhl stejně velkého úspěchu také pokračovatel dalšího slavného minikárového rodu, Josef Pařízek z Litoměřic.

V kategorii M2 se dvěma výhrami dostal do vedení Jan Melša z východních Čech, své první letošní závody odjela v obou dnech druhá Karolína Novotná z Litoměřic. Třetí místa braly sestřenice Švajdovy. V Dolním Cetně Bára, která tak drží průběžné druhé místo a v Plužné Eliška, která však v sobotu nestartovala. Umístění na stupních vítězů zatím letos nezískal nováček v této věkové kategorii Adam Mičík, díky vyrovnaným výkonům však zatím drží průběžné třetí místo v českém poháru.

V kategorii M3 by se dalo říci, že v čele poháru probíhá nejen středočeský, ale zároveň sourozenecký souboj. V sobotu vyhrála mladoboleslavská Tereza Čapková před Adamem a Matyášem Zvířecími z Libře. Její bratr Tomáš, který sobotní závod vynechal, se umístil na druhé pozici v nedělním závodě, když porazil další jezdkyni z města automobilů Kristýnu Podlipskou. V Plužné podlehl jen Matyáši Zvířecímu, jehož bratr v neděli kvůli školním povinnostem nestartoval. Matyáš díky vyrovnaným výkonům vede průběžné pořadí před Čapkovou a Podlipskou.

Mladoboleslavský víkend v mnoha případech zajímavě promíchal pořadím Poháru České republiky. Nicméně je třeba podotknout, že jsme na začátku sezony a před námi je ještě většina závodů. Můžeme se ovšem těšit na další zajímavé souboje. Příští pohárový závod je na programu 3. června v Mariánském Údolí u Olomouce. Mnozí čeští závodníci jistě zavítají už příští týden do slovenského Rohožníku na druhý závod Evropského poháru.

Foto na pozadí: Michal Šimůnek